Przepisy na czekoladowe smoothie -superfood smoothies z kakao

22 marca 2021

Jest coś takiego w smaku czekolady. Jest tak dekadencki, tak kuszący, ma taki przyjemny smak. Ale czekolada zawiera dużo cukru i tłuszczu i ma negatywny wpływ na zdrowie, przyczyniając się do wzrostu wagi.

Ale jest sposób, aby cieszyć się winnymi przyjemnościami czekoladowego smoothie bez szkodliwych efektów. Sekretem jest kakao.

Co to jest kakao?

Kakao pochodzi z ziaren amazońskiej rośliny kakaowca. Jest to źródło wszystkich produktów czekoladowych i kakaowych. Kakao jest w zasadzie surowym produktem, najczystszą formą czekolady. Kakao natomiast powstaje po uprażeniu ziaren kakaowca z dodatkiem cukrów i tłuszczów, aby uczynić je bardziej smakowitymi.

Jak używać kakao w smoothie?

Najlepszym sposobem na dodanie kakao do smoothie jest jego sproszkowana forma lub włókna kakaowe. Zwykle zaczynam od łyżki stołowej kakao w proszku, ponieważ ma ono dość mocny smak i nie chcę, aby zdominowało inne smaki. Zawsze możesz dodać więcej później.

Ze względu na jego lekką goryczkę, będzie wymagało dosłodzenia. Jeśli przestawiłeś się na kakao z powodów zdrowotnych, proszę nie sabotuj swoich wysiłków dodając cukier. Istnieje wiele sposobów na słodzenie kakao. Jednym z najlepszych są owoce.

Co najlepiej komponuje się z kakao? Pomyśl o swoich ulubionych deserach czekoladowych. W zasadzie wszystko, co pasuje do czekolady, będzie pasowało do kakao. Dobrze komponuje się z kremowymi składnikami, takimi jak awokado i banany, ale także z jagodami, pomarańczami, gruszkami i oczywiście kokosem.

Korzyści zdrowotne płynące z kakao

Kakao zawiera największe stężenie przeciwutleniaczy spośród wszystkich produktów spożywczych na świecie. Te antyoksydanty to polifenole, katechiny i epikatechiny. Czy wiesz, że kakao ma więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino?

Czekoladowy Smoothie z orzechów laskowych

Składniki

1 zamrożony banan
2 łyżki stołowe masła orzechowego
1 filiżanka mleka migdałowego
½ filiżanki jogurtu waniliowego
1 łyżka stołowa kakao

Sposób przygotowania

Do blendera dodać zamrożonego banana, masło orzechowe, mleko migdałowe, jogurt waniliowy i kakao. Włączyć wysokie obroty i blendować, aż wszystkie składniki będą gładkie i kremowe.

Wlać do 2 szklanek i delektować się.

Smoothie czekoladowo-pomarańczowe

Składniki

1 pomarańcza
1 mrożony banan
1 kubek jogurtu greckiego
¼ szklanki soku pomarańczowego
1 łyżka stołowa kakao

Sposób przygotowania

Umieść cząstki pomarańczy w blenderze. Dodać mrożonego banana, jogurt, sok pomarańczowy i kakao. Blendować na wysokich obrotach, aż wszystkie składniki będą gładkie i kremowe.

Przelej do dwóch szklanek i delektuj się.

Smoothie czekoladowo-truskawkowe

Składniki

½ awokado
6 truskawek
1 filiżanka mleka migdałowego
1 filiżanka jogurtu waniliowego
1 łyżka stołowa kakao
Cynamon do posypania

Jak przyrządzić

Obrać awokado i usunąć z niego pestki. Włożyć połowę do dzbanka blendera. Dodać truskawki, mleko migdałowe, jogurt waniliowy i kakao. Miksować, aż masa stanie się gęsta i kremowa. Rozlać do 2 szklanek i posypać cynamonem.


Autor

Aleksandra Kwaśny

Dietetyk, sokoterapeuta.

To może Cię zainteresować