Co nam daje picie wyciskanych soków?

25 Kwiecień
2016

Łatwo przyswajalne minerały, witaminy, enzymy, niezbędne kwasy tłuszczowe, węglowodany, białka i wiele innych związków potrzebnych organizmowi dostarczają świeże soki z warzyw i owoców. Należycie przygotowane są najlepszym pokarmem jaki możemy dostarczyć organizmowi.

Spożywanie ich przyśpiesza regenerację organizmu i sprawia że powraca on szybko do homeostazy. Substancje w nich zawarte są szybko i w całości przyswajane przez organizm. Do trawienie świeżych soków organizm zużywa dużo mniej energii niż w przypadku pożywienia przetworzonego termicznie, co jest bardzo cenne podczas odżywiania czy leczeniu chorób. Przeprowadzone badania przez dr Norman Walker wykazały, że świeżo wyciśnięte soki posiadają właściwości wspaniałego naturalnego środka wzmacniającego nasze zdrowie, polepszają nasze samopoczucie, zawierają wodę strukturyzowaną, która jest szybko wchłaniana przez organizm.

Bogactwo w substancje odżywcze a w szczególności bioflawonoidy zawdzięczają temu, że sok to nic innego jak sok występujący w komórkach roślin, po mechanicznym wyciśnięciu. Każdy z produktów charakteryzuje się innymi właściwościami. I tak sok z marchewki zawiera duże ilości witaminy A, która jest w formie beta-karotenu, natomiast soki zielone zawierają dużo witaminy E. Owoce cytrusowe, zwłaszcza te lekko obrane charakteryzują się dużą zawartością bioflawonoidy, bogate są też w witaminę C. Soki z różnych owoców są cennym źródłem minerałów takich jak: potas, sód, żelazo, miedź, magnez, jod i występują w postaci przyswajalnej dla organizmu. Enzymy są niszczone przez wyższą temperaturą, zaczynając od 47 stopni C, przy gotowaniu owoców, warzyw w 100 stopniach C, enzymy całkiem znikają z przygotowanych produktów, a w świeżo wyciśniętych sokach pozostaje ich 100%.

sok marchewkowy Różnicę pomiędzy pożywaniem surowego produktu a soku z niego, przedstawię na przykładzie marchwi. Chrupiąc świeżą marchewkę organizm przyswaja zaledwie 1% zawartego w niej beta-karotenu, podczas picia soku z marchwi organizm przyswaja 100%. Należy pamiętać, ze soki wyciskamy bezpośrednio przed spożyciem, przy użyciu odpowiedniego urządzenia. W zimnie czy mroźne dni możemy podgrzać go do temperatury ok 40 stopni C, powodują wtedy rozgrzanie organizmu, a jednocześnie zachowują wszystkie odżywcze właściwości. Aby nic nie stracić z wartości odżywczych owoców i warzyw należy używać prasy czy wyciskarki, których można użyć do zgniatania podkiełkowanych nasion czy moczonych orzechów, aby otrzymać z nich masę.


Autor

Aleksandra Kwaśny

Dietetyk, sokoterapeuta.

To może Cię zainteresować