Smoothies są zdrowe czy nie?

15 lutego 2021

Ludzie często zadają następujące pytanie dotyczące korzyści zdrowotnych płynących z picia smoothie...

Czy smoothies są zdrowe w ogóle?

a dokładniej,

czy owocowe lub zielone smoothie są zdrowe?

Moja opinia na temat smoothies zmieniła się o 180 stopni. Z zagorzałej zwolenniczki wszelkiego rodzaju owocowych i warzywnych smoothies, stałam się ostrożnym i bardzo wybrednym konsumentem.

Uważam, że takie rzeczy trudno generalizować. W tym artykule wyjaśnię dlaczego. Wszystko sprowadza się do tego, jakiego rodzaju żywności używasz do przygotowania swoich smoothies.

Awokado może być zawsze polecane jako jeden z najzdrowszych składników Twojego smoothie!

Dobre i złe strony smoothie

Właściwości zdrowotne Twojego smoothie zależą od dwóch głównych czynników:

  1. rodzaju i jakości bazy, której używasz do ich przygotowania
  2. rodzaju i jakości składników, które w nim umieścisz.

Przyjrzyjmy się najpierw bazie:

Niezdrowa baza

Moim skromnym zdaniem, niezdrowe bazy to następujące produkty:

  • soki owocowe - z dodatkiem cukru lub bez, nawet świeżo wyciskane soki owocowe powinny być używane oszczędnie
  • mleko pasteryzowane - odtłuszczone lub nie, to bez różnicy.
  • woda z kranu - zwłaszcza fluorowana.
  • mleko sojowe, z cukrem lub bez, równie złe, sprawdź np. tutaj, jeśli chcesz wiedzieć więcej.

Sok owocowy, nawet świeżo wyciśnięty, powinien być używany z umiarem. Soki owocowe zawierają zbyt dużo fruktozy, która może wywołać wiele niekorzystnych skutków w organizmie człowieka.

Niezdrowe składniki

Cóż, lista może być potencjalnie bardzo długa. Oto tylko najczęstsze niezdrowe składniki, które ludzie umieszczają w swoich smoothies:

  • cukier, biały, brązowy,... jakiegokolwiek koloru
  • masło orzechowe
  • lody
  • syrop z agawy
  • więcej niż pół łyżeczki miodu
  • owoce o wysokim indeksie glikemicznym
  • warzywa zawierające szczawiany
  • jakikolwiek rafinowany proszek lub śmietana

Zdrowe bazy do smoothie

Woda: Nic nie pobije czystej wody wysokiej jakości. Masz dwie opcje, zasadniczo: woda filtrowana (używaj wysokiej jakości filtrów) lub butelkowana woda źródlana lub mineralna. W przypadku tej drugiej opcji upewnij się jednak, że używasz wody w szklanych pojemnikach, a nie plastikowych butelkach.

Surowe mleko lub mleko kokosowe: Jeśli możesz je znieść (jeśli nie masz nietolerancji laktozy), surowe mleko ma wiele korzyści zdrowotnych i jest idealne do Twoich smoothies. Mleko kokosowe jest również dobre, pod warunkiem, że zrobisz je samodzielnie, a nie kupisz w sklepie.

Fermentowane napoje: Kombucha lub kefir to świetne i zdrowe opcje na bazę smoothie, zwłaszcza jeśli przygotujesz je w domu. Ponownie, używaj kupionych w sklepie napojów fermentowanych tylko wtedy, gdy nie masz innego wyboru.

Herbata: Powiedzmy, że zielona herbata, herbata rumiankowa, herbata imbirowa z kurkumą lub jakakolwiek inna herbata lecznicza może pomóc poprawić wchłanianie wartości odżywczych smoothie.

Składniki zdrowego smoothie

Proszek Moringa jest doskonałym dodatkiem do Twojego zdrowego smoothie!

Na poniższej liście mogą znajdować się rzeczy, których nie znasz, nie martw się, w kolejnych przepisach i postach wyjaśnię, dlaczego każdy składnik jest dobry dla Twojego zdrowia i jest mile widzianym dodatkiem do Twojego smoothie.

  • Świeże warzywa - organiczne, jeśli możesz je znaleźć, (dobrym pomysłem może być gotowanie warzyw zawierających szczawiany przez kilka minut przed zmiksowaniem)
  • Sok z cytryny - ten jest wyjątkiem od wszystkich soków owocowych
  • Kiełki - kiełki są świetne, jeśli możesz je wyhodować samemu.
  • Jogurt - ponownie, domowej roboty i pełnotłusty jest najlepszy
  • Wysokiej jakości białko serwatkowe - powinno pochodzić z organicznie uprawianych zwierząt karmionych trawą, tłoczone na zimno, jedno z najlepszych źródeł glutationu, jakie można znaleźć gdziekolwiek
  • Superfoods - w formie proszku, na przykład maca, kakao, aloes, spirulina lub moringa w proszku
  • Przyprawy i zioła - imbir, cynamon, mięta, cayenne
  • Czosnek - nie ma powodu, dla którego nie miałbyś dodać trochę czosnku
  • Natka pietruszki - świetny dodatek do każdego smoothie
  • Sproszkowane grzyby - wiele z nich ma wspaniałe właściwości lecznicze
  • Lokalnie zbierany, organiczny miód - wystarczy odrobina
  • Orzechy - używaj ich surowych i organicznych, nigdy prażonych
  • Olej kokosowy - jedno z najlepszych źródeł prozdrowotnych kwasów tłuszczowych MCT
  • Żelatyna - tego bardzo brakuje w naszej zachodniej diecie, ale jest tak niezbędna dla dobrego zdrowia
  • Wysokiej jakości sól - ja używam różowej soli himalajskiej

Smoothies jako przekąska?

Nie ma powodu, aby nie dodać do nich czosnku, sproszkowanej kurkumy, imbiru lub cynamonu.

Teraz, kiedy zobaczyliśmy, co jest korzystne, a co nie, mam nadzieję, że możesz zdecydować, co jest w Twoim najlepszym interesie. Moim zaleceniem jest spożywanie smoothies zamiast posiłków, na przykład na śniadanie. Ale niektórzy ludzie lubią używać ich jako przekąski.

W rzeczywistości, smoothies stały się nowoczesną wersją przekąsek. Z reguły to, co wydaje się być atrakcyjne, to ilość owoców i (w mniejszym stopniu) warzyw i może być podawane w pięknych szklankach dla maksymalnej przyjemności!

Pozwólcie, że postawię sprawę jasno i powtórzę to jeszcze raz. Nie wierzę w przekąski. Wierzę tylko w zwykłe, stare 3 posiłki dziennie z dobrym okienkiem czasowym pomiędzy nimi bez jakiegokolwiek jedzenia (co najmniej 4 godziny).

Ale jeśli musisz mieć przekąski, przynajmniej upewnij się, że są one zdrowe, stosując się do powyższych wskazówek.

W ten sposób będą one o wiele lepsze od żywności pakowanej w cukier lub ciasteczek wypełnionych fruktozą z syropu kukurydzianego, olejami roślinnymi bogatymi w omega-6 i kto wie, czym jeszcze...

Przynajmniej smoothies są naturalne i jeśli będziesz uważał na dobór owoców i jeśli będziesz pilnował, żeby zawartość owoców stanowiła tylko niewielki ułamek twojego smoothie, powinno być w porządku.

Pozwól mi powtórzyć kilka najważniejszych rzeczy, o których musisz pamiętać, aby mieć zdrowe smoothie:

Sposób, w jaki ludzie przygotowują smoothie, polega na łączeniu różnych rodzajów owoców z mlekiem (krowim, sojowym...).

Jak już wspomniałam, nie uważam, żeby to było mądre. Chyba, że mleko krowie jest surowe. Takie jest moje skromne zdanie.

Niektóre owoce zawierają wystarczającą ilość naturalnego cukru do Twojego smoothie.

Jeśli absolutnie nie możesz żyć bez dosładzania swojego smoothie, moja sugestia to całkowite unikanie cukru lub cukru waniliowego. Łyżeczka miodu powinna być w porządku. Ale zazwyczaj owoce zawierają wystarczającą ilość naturalnego cukru same w sobie.

To, co najbardziej lubię w smoothie, to fakt, że możesz dodać do niego wspaniałe dodatki, takie jak kiełki pszenicy, a także różne przyprawy (goździki, cynamon, imbir, mięta).

Możesz (i powinieneś) również dodać trochę zdrowych tłuszczów, takich jak olej kokosowy, ghee, awokado lub olej z awokado.

Ponadto, zamiast mleka (które dla niektórych osób jest ciężkostrawne), smoothie można przygotować na bazie wody źródlanej lub mineralnej (mój ulubiony sposób).

Oto kilka sugestii dotyczących ich przygotowania:

Typ klasyczny: Bananowe

Bananowe smoothie zdążyło doprowadzić świat do szału. Ja za nimi nie przepadam, ale wiele osób za nimi szaleje, więc oto jak powinieneś je wykorzystać.

Banany mogą być przydatne w Twojej diecie (z umiarem), ponieważ są bogate w potas, który pomaga wyeliminować nadmiar wody z organizmu - jeden średniej wielkości banan zawiera w sobie aż 450 mg potasu!

Prawdą jest jednak, że bananów należy unikać, jeśli chcesz schudnąć. Ale, jeśli używasz ich mądrze i oszczędnie, mogą być cennym składnikiem Twoich smoothie (dzięki zawartości potasu).

Jeszcze lepiej, możesz użyć zielonych bananów zamiast żółtych. Są one mniej skrobiowe (mniej w nich cukru) i zawierają więcej skrobi opornej, nieulegającej strawieniu, która nie będzie się liczyć w przybieraniu na wadze. Minusem jest oczywiście smak, ale powinieneś nauczyć się z tym żyć, w przeciwieństwie do pobłażania zmysłom i przybierania na wadze.

Potas zawarty w bananach jest odpowiedzialny za uwalnianie nadmiaru wody z organizmu. Z drugiej strony, błonnik zawarty w bananach przyspiesza procesy metaboliczne i pomaga w rozkładaniu tłuszczów (wraz z nasionami lnu i szpinakiem, na przykład).

Banan może być wykorzystany jako główny składnik do przygotowania wielu odżywczych napojów. Można dodać inne składniki korzystne dla rozkładu tłuszczów, takie jak nasiona lnu, jagody i szpinak.

Oto cztery proste przepisy:

Zielone Smoothie Bananowe z Nasionami Lnu

Składniki:

sok z 2 cytryn
1 zielony banan
2 łyżeczki białka serwatkowego
2 łyżeczki nasion lnu

Zielony banan Smoothie z jagodami

Składniki:

1 zielony banan
1 szklanka owoców jagodowych (borówki, maliny, żurawina)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
pół szklanki zimnej wody

Smoothie z zielonego banana i szpinaku

Składniki:

1 zielony banan
1 filiżanka umytego świeżego szpinaku
pół filiżanki lekkiego jogurtu
jedna trzecia filiżanki płatków owsianych
1 łyżeczka miodu

Zielony banan smoothie z mlekiem

Składniki:

1 banan pokrojony na kawałki
3 uncje surowego mleka,
sok z 1 cytryny,
1 łyżeczka miodu

Zamiast mleka możesz użyć soku z cytryny, świeżo wyciśniętego z kilku cytryn, wymieszanego z dobrej jakości wodą.

Cóż, właściwie nie musisz słodzić swojego smoothie miodem - banan jest wystarczająco słodki sam w sobie. Instrukcje są takie same dla wszystkich trzech smoothie:

Włóż składniki do blendera i zmiksuj wszystko. I to wszystko.

Otrzymasz zdrowy napój, który najlepiej spożywać rano na śniadanie. Na zdrowie!


Autor

Aleksandra Kwaśny

Dietetyk, sokoterapeuta.

To może Cię zainteresować