Soki naturalne – naprawdę warto

2 Maj
2016

W naszych organizmach bardzo często brakuje podstawowych witamin i minerałów. Spowodowane jest to tym, że nasza dieta nie jest idealnie zbilansowana i co gorsze, w naturze nasza dieta zmieniała się bardzo często w zależności od chwilowej dostępności pokarmów.

Współczesny człowiek bardzo często przez całe lata trzyma się jednej diety, przez co wszelkie braki i nadmiary witamin i minerałów się kumulują. Naturalne soki owocowe są niezmierzonym bogactwem witamin i minerałów, których zazwyczaj są tylko śladowe ilości w innych pokarmach. Dzięki temu pozwalają nam na wyrównanie wszelkiego rodzaju braków i uzupełnienie zapasów. Ważne jest tylko, by były to świeże i odpowiednio wyciskane soki. Zwykłe jedzenie warzyw i owoców jest oczywiście ważne, ale trzeba sobie zdawać sprawę, że zdecydowana większość ich masy to niestrawny dla nas błonnik. Pełni on istotną rolę w naszym układzie pokarmowym, lecz sam w sobie nie przynosi korzyści zdrowotnych dla organizmu.

Wręcz przeciwnie, ponieważ ogranicza naszą zdolność do wchłaniania ważnych składników zamkniętych w komórkach roślin. W sokach błonnika praktycznie nie ma i dzięki uzyskujemy dawkę owoców w formie najłatwiejszej dla naszego organizmu do przyjęcia. Nie tylko nie tracimy energii na trawienie, ale wchłaniamy znacznie więcej substancji odżywczych niż byłoby to możliwe poprzez jedzenie warzyw i owoców. Picia soków owocowych nie powinno się raczej traktować jako diety kompletnej. Może to mieć sens w okresach detoksykacji organizmu, ale jeśli decydujemy się na coś takiego, zawsze należy skontaktować się najpierw z lekarzem dietetykiem.

zdrowe substancje w wyciskanym soku Soki owocowe nie są pokarmem kompletnym, ale zawierają bardzo wiele substancji, których nam brakuje przy jedzeniu rzeczy normalnych. Jest to dodatkowa dawka zdrowia. Nasze zdrowie jest delikatne i zdrowi ukryte w warzywach i owocach także jest delikatne. Dlatego konieczne jest stosowanie odpowiednich technik wyciskania soków. Wyciskanie najlepiej jest prowadzić za pomocą sokowirówki lub wyciskarki, z czego ta ostatnia będzie lepsza, ponieważ proces produkcji soku za jej pomocą jest zdecydowanie bardziej bezpieczny dla substancji aktywnych biologicznie w soku. Najlepiej jest postawić na urządzenie łatwe w czyszczeniu, gdyż męczący proces czyszczenia często powoduje zniechęcenie do produkcji domowych soków.


Autor

Aleksandra Kwaśny

Dietetyk, sokoterapeuta.

To może Cię zainteresować