Czym powinna odznaczać się sokowirówka i wyciskarka do soków?

5 Czerwiec
2017

Świeży sok to przysłowiowa bomba witaminowa. Najlepszy jest ten wykonany samodzielnie, bezpośrednio przed spożyciem, obowiązkowo ze świeżych owoców.

Wbrew pozorom przygotowanie świeżego soku jest bardzo proste, zwłaszcza, gdy posiadamy odpowiednie urządzenie – sokowirówkę lub wyciskarkę do soku.

Planując zakup tego typu urządzenia, wiele osób zastanawia się, którą propozycję wybrać?

Sokowirówki to urządzenia znane i używane od lat, stosowali je już nasi rodzice, nic więc dziwnego, że wiele osób darzy to urządzenie szczególnym sentymentem.

Warto jednak pamiętać, że we współczesnych czasach dostępne są także wyciskarki do soków, dzięki którym można uzyskać świeży, smaczny i pełnowartościowy sok.

Pozornie wydawać się może, że obydwa rozwiązania są takie same. Faktem jest, że spełniają one tę samą funkcję, czyli pozwalają uzyskać smaczny, pełnowartościowy sok, jednakże obydwa urządzenia różnią się od siebie i to dość znacznie. Wysokoobrotowe sokowirówki umożliwiają szybkie uzyskanie wysokiej jakości soku. Należy jednak pamiętać, że kręcące się z dużą prędkością sito powoduje wysoką temperaturę, czego efektem może być napowietrzenie soku, a w efekcie utrata większości cennych witamin i minerałów. Sok wykonany za pomocą sokowirówki należy spożyć bezpośrednio po wyciśnięciu.

Wyciskarki to urządzenia niskoobrotowe, sok powstaje w wyniku miażdżenia – nie ma tutaj sita ścierającego, które jest charakterystyczne dla sokowirówek. Praca urządzenia jest wolniejsza, a to oznacza, że pozyskanie soku wymaga więcej pracy. W przypadku wyciskarek sok nie ulega napowietrzeniu, a tym samym zachowuje wszystkie wartości odżywcze i można go traktować jako zamiennik świeżych warzyw i owoców. Co ważniejsze, uzyskany za pomocą wyciskarki sok można przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Czy sokowirówka jest skuteczna

Funkcja Turbo – cecha nowoczesnych sokowirówek

Sokowirówki starszego typu często nie radzą sobie z bardziej twardymi warzywami i owocami. Wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów producenci wyposażyli nowsze modele w funkcję Turbo, dzięki czemu sokowirówka doskonale radzi sobie także z owocami i warzywami bardzo twardymi

Dodatkowe funkcje sokowirówki

Nowoczesne sokowirówki posiadają dodatkowe przystawki, dzięki którym mogą pełnić funkcję malaksera, młynka udarowego lub kubka wielofunkcyjnego.

Proste czyszczenie nowoczesnych sokowirówek

Nowoczesne modele sokowirówek nie posiadają zakamarków i miejsc trudno dostępnych, dzięki czemu ich czyszczenie lub mycie nie stanowi żadnego problemu.

Wolnoobrotowa wyciskarka

Zaletą wyciskarek jest praca na wolnych obrotach, co automatycznie przekłada się na jakość i wartość odżywczą soków.

Praca ciągła cechą nowoczesnych wyciskarek

Wyciskarki z górnej półki posiadają funkcję pracy ciągłej, dzięki czemu sok powstaje przez cały czas - wystarczy tylko zmieniać pojemniki.


Autor

Aleksandra Kwaśny

Dietetyk, sokoterapeuta.

To może Cię zainteresować