Dlaczego wyciskarka do soków Hurom?

8 kwietnia 2016

Owoce i warzywa powinny się znajdować w diecie każdego człowieka. Dzięki temu będzie można obniżyć ryzyko zachorowania na współczesne schorzenia cywilizacyjne. Najbardziej przyjazną formą spożywania owoców i warzyw są bez wątpienia soku.

Wyciskarka marki Hurom to takie urządzenie, które wydobędzie z owoców i warzyw to co najważniejsze. Pewnie każdy kto dba o swoją dietę wie doskonale jak cenne są warzywa i owoce. Mamy w nich wiele cennych witamin, które są odpowiedzialne za rozwój organizmu i produkcję krwi. Mogą także wpływać na odporność na zachorowania i kontrolować gojenie się ran. Błonnik jest także bardzo cennym składnikiem owoców i warzyw. Dzięki niemu każdy będzie mógł wpłynąć na funkcjonowanie własnego układu pokarmowego, dlatego warto w miarę możliwości to wykorzystywać. Warzywa i owoce są dla naszego organizmu źródłem witamin i minerałów.

wyciskarka dosoków Hurom Te składniki są bardzo cenne i podkreślają to osoby, które są zwolennikami żywienia raw food, które zakłada, że żywność nie powinna podlegać obróbce termicznej powyżej 42 stopni ponieważ będzie tracić swoje cenne składniki. Jednocześnie warto podkreślić, że soki lepiej są przyswajalne przez nasz organizm niż całe owoce czy warzywa. Jeśli będziemy całość spożywać to nasz organizm będzie trawił te składniki kilka godzin i niestety nie będzie to dla nas korzystne. Korzyści z takiej diety są wtedy minimalne. Jeśli natomiast zdecydujemy się na soki to możemy oczekiwać, że organizm będzie potrzebował kilkunastu minut i w ten sposób zdoła wykorzystać te wszystkie cenne składniki, które będą się znajdować w owocach i warzywach. Badania pokazują, że nawet dwie szklanki soku dziennie sprawią, że będzie mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci.

zalety wyciskarek HuromJeśli chodzi o markę Hurom to na rynku wyciskarek jest to wiodący producent, który ma nam bardzo wiele do zaoferowania i na pewno warto po te urządzenia sięgać. Sprzęt będzie w stanie zgniatać owoce i warzywa i będzie wyciągał z nich to co najważniejsze i najcenniejsze. Nie trzeba się również obawiać, że naruszone będą ściany komórkowe. W ten sposób przygotowywany sok, jego smak i kolor będzie niezmieniony. Technika pozyskiwania soku sprawia, że nie dojdzie również do jego rozwarstwienia. Jeśli sok jest tłoczony powoli nie będzie trzeba się obawiać podwyższonej temperatury. Będzie można uniknąć tego korzystając między innymi z sokowirówki. Pamiętać należy o tym, że owoce i warzywa to wiele różnych cennych składników. Ich wspólną cechą jest jednak to, że nie lubią wysokiej temperatury, dlatego starajmy się je zachować i nie niszczmy ich stosując urządzenie, które będzie sok podgrzewać.


Autor

Aleksandra Kwaśny

Dietetyk, sokoterapeuta.

To może Cię zainteresować