Sokoterapia, czyli zdrowie tkwi w sokach

1 kwietnia 2016

Świeże soki zawsze dostarczają do organizmu wiele cennych witamin. Jest to propozycja, która nie tylko dostarcza do organizmu cenne minerały, ale będzie także wpływać na to, że nasze komórki w organizmie będą dobrze odżywione.

Sokoterapia obecnie określona jest jako jedna z lepszych metod, gdy chodzi o oczyszczenie organizmu z toksyn, dzięki niej można sobie poradzić naprawdę z wieloma schorzeniami. Picie świeżych soków jest zalecane dosłownie w każdym wieku, dlatego zobaczyć jak wyglądają zasady sokoterpaii. Soki a owoce? Świeże soki są podobne pod kątem ilości cennych składników do świeżych owoców czy warzyw. Będzie jednak różnica, ponieważ w sokach nie ma błonnika co może mieć istotne znaczenie dla tych osób, które mają problemy z jelitami i w związku z tym muszą ograniczać ilość błonnika. Dodatkowo soki mają bardzo cenne witaminy i składniki mineralne, ale będą one dużo łatwiej przyswajalne dla organizmu niż w formie stałej. 

wyciskarka do soków Sokowirówka czy wyciskarka. Soki zawsze można przygotowywać z użyciem różnorakich urządzeń. Najwygodniejsze wydaje się, że będą sokowirówki. Mają one jednak wadę, ponieważ działają mocno na składniki owoców i tym samym w czasie szybkiego wirowania rośnie temperatura, która może niszczyć ważne enzymy i witaminy. Dlatego wartość odżywcza takich soków od razu znacząco maleje. Dlatego dla zdrowia lepsze są wyciskarki działające na zasadzie wolnych obrotów. To urządzenia, które zachowywać będą wszystkie cenne składniki w soku. Soki wyciskać należy bezpośrednio przed ich spożywaniem. Przygotowywanie ich na zapas raczej nie ma sensu, ponieważ przechowywanie, także w lodówce będzie zmniejszać wartość odżywczą takich soków.

zdrowe owoce i warzywa na sok Przygotowując sobie soki powinniśmy się zawsze starać o to, by mieć dostęp wyłącznie do warzyw i owoców, które pochodzą bezpośrednio z upraw ekologicznych. To jak się wydaje bardzo ważna sprawa, ponieważ wtedy możemy mieć pewność, że na surowcach nie będzie szkodliwych pestycydów czy innych składników, które mają chronić rośliny, ale jednak mają charakter chemiczny. Soki należy wyciskać z użyciem dobrej wyciskarki, która będzie zmniejszać zawartość antyoksydantów i enzymów w sokach. Kiedy pić? Najlepiej każdego dnia przed posiłkiem kilkadziesiąt minut. Pijemy soki małymi łykami, zawsze po przygotowaniu i mieszamy je ze śliną. Picie dużej ilości soków na pewno zmieni nasze samopoczucie. Początkowo może być gorzej, ponieważ organizm zacznie się oczyszczać i dlatego nie wiadomo jak zareaguje nasze samopoczucie po takiej zmianie.


Autor

Aleksandra Kwaśny

Dietetyk, sokoterapeuta.

To może Cię zainteresować