Wyciskarka do owoców i warzyw - kompendium wiedzy cz I.
Każde urządzenie, które odpowiada za tworzenie soku będzie musiało wyciskać go z owoców i warzyw. Mogą się te urządzenia między sobą różnić techniką i procesem pozyskiwania tego soku. Wyciskarki są w stanie przygotowywać sok także z takich owoców jak poziomi, zioła czy jakieś zboża.
Soki, które uzyskuje się z użyciem wyciskarki są gęste i esencjonalne, mają sporo miąższu. Urządzenia te inaczej niż sokowirówki pracują na wolnych obrotach, wykorzystują do produkcji siłę miażdżenia. Uzyskiwany w ten sposób napój nie będzie utleniany i tym samym będzie on zdecydowanie trwalszy i będzie można go również przechowywać bez problemów. Wyciskarki dają również możliwość uzyskiwania soku z tej samej ilości warzyw i owoców w większej ilości niż sokowirówka. Napój jednocześnie zawiera także więcej cennych składników takich jak minerały czy witaminy. Istotnym minusem wyciskarki będzie to, że są one drogie, a czas produkcji soku będzie długi. Wyciskarki występują w formie jednego ślimaka i wtedy dodatkowo mogą mieć także ostrza.
Jeśli chodzi o uzupełnienie w formie ostrzy to będzie ono gwarantować, że sprzęt będzie w stanie sprawniej pracować i szybciej pozyska sok. Taki sok będzie jednak gorszej jakości, ponieważ przy cięciu część składników będzie utraconych w procesie utleniania takiego soku. Takie urządzenia z ostrzami są jednak wydajniejsze i są w stanie sprawniej radzić sobie z twardymi składnikami. Wyciskarki, które ostrzy nie mają są bardziej wydajne gdy chodzi o ilość cennych składników, ale jednocześnie muszą dłużej pracować, by ten sok uzyskać. Obecnie dostępne urządzenia występują w formie pionowej albo poziomej. Oba rozwiązania mają swoje zalety i wady. Te poziome często mają także dodatkowe funkcje w tym homogenizacji czy mielenia. Tym samym będą się stawać jakby urządzeniami wielofunkcyjnymi w naszym domu i te zalety sprzętów warto oczywiście cenić. W pionowych urządzeniach wygodne będzie to, że sprzęt sam wciąga surowiec i reguluje jego ilość.
Ciekawym rozwiązaniem są możliwości przepłukiwania takiego urządzenia wodą, co będzie pierwszą fazą jego czyszczenia po użyciu. To bardzo wygodne rozwiązanie, które idealnie się sprawdza i dzięki temu łatwiej będzie po każdym użyciu doprowadzić taki sprzęt do porządku i idealnej czystości. Skoro takie możliwości są dostępne to na pewno warto je wykorzystywać, ponieważ musimy pamiętać, że mycie po każdym użyciu jest obowiązkowe. Ciekawym sprzętem są urządzenia z dwoma wałkami, które gwarantują jeszcze więcej soku z takiej samej ilości surowca. Trzeba jednak pamiętać, że takie urządzenia jednak pracują już dużo dłużej nim ostatecznie uzyskamy dzięki nim smaczny sok.