Wyciskarka do owoców i warzyw - kompendium wiedzy cz II.
Wyciskarka do cytrusów. W sprzedaży obecnie znajdują się ręczne i elektryczne wyciskarki. Mogą one być przygotowywane ze szkła, ceramiki czy tworzyw sztucznych oraz stali nierdzewnej. Przed zakupem warto będzie zwracać uwagę na to jaki pojemnik ma dane urządzenie.
To ważne, ponieważ w zależności od tego jak dużo osób będzie spożywać taki sok różna może być wielkość potrzebnego pojemnika. Warto o tym myśleć już na etapie kupowania urządzenia.
Rodzaje i typy wyciskarek. Wyciskarka ręczna pozwala przygotować sok z użyciem siły mięśni, które odpowiadają za przetworzenie niewielkiej ilości owoców. Nadają się do zabrania ze sobą w podróż, ponieważ są niewielkie. Wykonuje się je z plastiku albo stali nierdzewnej. Wyciskarki elektryczne są już zdecydowanie większe i dają wiele różnych możliwości. Mogą służyć albo wyłącznie do cytrusów, albo mogą mieć ślimaki i stosować będzie można je do każdego surowca. Moc wyciskania jest zróżnicowana w zależności od silnika, jaki znajdzie się w urządzeniu. Może to być nawet od 100 do 450 W. urządzenia, które są przygotowywane wyłącznie pod kątem cytrusów moc może być zdecydowanie mniejsza do 100W.
Sita i ostrza. Sita, które są wyposażone w ostrza powinny mieć dobrą przepuszczalność i muszą jednocześnie mieć przygotowane solidne noże. Przepuszczalność zależy od materiału z jakiego będzie to wykonywane. Plastikowe z małymi ostrzami mogą się niekiedy zapychać, dlatego będzie trzeba je w trakcie pracy czyścić. Sita dobrej jakości mogą mieć noże centryczne i są wykonywane ze stali nierdzewnej. Dobrze będzie, jeśli ściany tworzy się z mikrosiatki, która najlepiej się sprawdza. Warto sprawdzać czy sita mają różną średnicę oczek. Tych gęstych użyć można go twardych owoców i warzyw a tych większych do miękkich.
Dodatkowe funkcje. W urządzeniach wprowadza się także dodatkowe udogodnienia, które mają sprawić, że użytkownik będzie miał jeszcze więcej możliwości, jeśli chodzi o wykorzystywanie takich urządzeń. Można między innymi zmieniać kierunek obrotów, co gwarantuje lepsze wyciskanie. Czasami stosowane jest automatyczne odprowadzenie miąższu co sprawi, że nie trzeba ciągle przerywać pracy, by usuwać z sita miąższ.
Wygodna będzie także blokada kapania, która ochroni stół przed zabrudzeniem. Można również wybierać sprzęt, który ma dodatkowe możliwości dzięki temu, że dołączone są do niego końcówki pozwalające na mielenie, przygotowywanie makaronu czy homogenizację. Producenci cały czas starają się o wprowadzanie takich rozwiązań, które sprawią, że każde urządzenie będzie wyjątkowe.